Amazon FBA Nedir & Nasıl Yapılır?

Amazon FBA nedir sorusu E-ticarete atılmak ve özellikle Türkiye’den alıp yurtdışında satış yapmak isteyenlerin en çok araştırdığı konuların başında gelir. Doğru ürün ve satış stratejisi belirlendiğinde büyük kazanç sağlayabilen Amazon FBA sisteminin ne olduğu, sistemin nasıl işlediği, avantajları ve dezavantajları hakkında tüm detayları bu içerikte sizinle paylaşmaya çalışacağım. Hadi başlayalım:).
FBA ne demek?

Amazon Fulfillment olarak da tanımlanan Amazon FBA ” Fulfilment by Amazon” kelimelerinin kısaltılmış halidir. FBA açılımı Türkçesi şudur “Amazon Tarafından Yerine Getirilmesi”. Aslında Amazon FBA açılımı sistemi bize tam olarak tanımlamaktadır. Amazon FBA sisteminde tüm işlemleri Amazon sizin yerinize yapmaktadır. Size sadece stokları güncel tutmak ve depolara satılacak ürünleri barkodlu bir şekilde göndermek kalmaktadır. Bir alt başlıkta Amazon FBA sisteminin nasıl işlediği hakkında ayrıntılar verilecektir.
Amazon FBA nasıl yapılır?
Amazon FBA sisteminde isminden de anlaşılacağı üzere tüm işlemler Amazon tarafından yapılmaktadır. Amazon FBA sistemini kullanmak için süreç şu şekilde işler;
- Amazon’da istediğiniz ülkede “Seller” yani satıcı hesabı açarsınız.
- Satmaya karar verdiğiniz ürünleri hazırlar, kutular ve barkodlarını düzenleyerek Amazon anlaşmalı kargolarla Amazon depolarına gönderirsiniz.
- Amazon’un depolarında ürünleriniz size ayrılan alanda tutulur ve siz satış yaptıkça otomatik sistem sayesinde Amazon ürünlerin paketlenmesi, kargoya verilmesi, sipariş sürecinin takibi gibi tüm işlemleri sizin yerinize yapar.
- Stoklarınız azaldığında size bildirim sağlanır.
- Sistem tam otomatik olarak çalışır. Bu sistemde sizin yapmanız gereken tek şey stoklarınızı takip etmek ve güncel tutmaktır.
Amazon FBA kargo ücreti
Amazon depolarına gönderilecek ürünleri Amazon’un anlaşmalı olduğu UPS, DHL ve FedEx gibi kargo firmalarından yapabilirsiniz. Amazon deposuna ürün göndermek için ödenecek kargo ücreti gönderilecek ülke, boyut ve kargo anlaşması kapsamında farklılık göstermektedir. Gönderim yapmak istediğiniz kargo firmasının çağrı merkezinden ya da resmi web sayfası üzerinden kargo maliyeti hesaplaması yapabilirsiniz. UPS yurtdışı kargo ücreti hesaplama sayfasından örnek bir hesaplama yapabilirsiniz.
Amazon depolama ücretleri
Amazon depo ücreti gönderilecek ürün kapasitesi, ürünün stoklarda kalış süreleri ve birçok kritere göre farklılık gösterir. Amazon resmi web sayfası üzerinden ürünün kaplayacağı metreküp ve kalış süresi esas alınarak Amazon FBA maliyet hesaplama işlemi yapabilirsiniz.
Amazon FBA nedir, nasıl yapılır konusunda bilgi vermeye çalıştım. Eğer ne satacağınıza henüz karar veremediyseniz kolay satılacak ürünler başlıklı içeriğimizden Amazon’da satabileceğiniz bazı ürünlere göz atabilirsiniz.
Amazon FBA için yüklenilecek maliyetler satıcı aylık hesap ücreti, depolama kirası, kargo masrafı ve diğer giderlerdir. Amazon FBA ücretleri satış yapılacak ülkeye göre farklılık gösterir.
Tüm satış ve stok sürecinin Amazon yetkilileri tarafından takip edildiği bir satış sistemidir.
Hayır, başlangıç olarak gerekmez. Ancak mali bazı sıkıntılardan dolayı bu işi şirket açarak yapmak daha mantıklı.
Evet ya da hayır demek anlamsız olacaktır. Bu satacağınız ürün, satış yapacağınız ülke ve satış tutarına göre değişebilir.